Amazonia 2013 foto doplneno

20.09.2013 10:13

Moje druha navsteva indianske vesnice kmene Aguaruna

Cestou z posledniho mestecka nievy jsme s lodi dostaly peknyho plavaka,tahle bohuzel nemela bocni kryty takze jsme trosku zmokly. Po 4,5 hodinach plavby me uvitaly v pristavu me jeste nezname deti s pokrikem jestli jsem martin,no kdopa taky jiny moc belochu sem nezavita. Stoupam po rozmocenem pristavu v uplakanym odpolednem  a tam me uz ceka muj kamarad Jose ,zakladatel detskeho domova Cianah s otevrenou naruci, a tak se odebirame zpet na misto cinu. Ceka me vsak prvni prekvapeni a to v podobe lehke absence me uzasne chyse s pavoukama,tedy absence lehce uplne,byla rozebrana a pouzita na stavbu noveho domecku bratra. Pavoukum a svabum byla zrejme ukoncena najemni smlouva. Trosku mi spadla brada,z my chyse zbylo jen zarostly misto,no nevadi chlapci me vedou do noveho dreveneho domecku bratra nelsona,kde dostavam svuj krasny novy pokojik v patre,zeleny ovsem jak jinak. Jose mi sem poridil uzasnou mekkou matraci takze mam spani jak pro krale,ostatni spi na prknech,za to kazdy z nas ma ted v tomto domecku svuj pokojik. Detsky domov ma na tomto pozemku nadale svou chysi pro bydleni kluku a chysi pro vareni,pricemz se castecne pouziva i rozestavena budova vedle. Nyni mame 10 moc fajn kluku,takze muzu konstatovat ze domov ted funguje velmi dobre,vcetne reditele apod. Chlapci nalozuli muj opet obrovsky bagl-nejak se toho nemuzu zbavit, a upalovali s nim napred do meho pokoje. Tak zacal muj navrat na misto v Amazonii  presne po roce. Prvni vesele setkani pak melo vystridat trochu oblacno s bourkamy vysublimovane ze ctnostni nekterych mistnich obyvatel ,kterym se rika hloupost, chamtivost a hlavne demence. Mnohe se tu zmenilo od minuleho roku,a jak stale vic vstupuje vliv civilizace,resp. nekterymi mistnimi chytraky je vtahovana, prichazeji i tyto nektere vlastnosti ruku v ruce s touhou po penezich, ktere ovsem nekterym lidem ze stredoveku do ruky nepatri. Novy nacelnik s nekolika pitomci kolem si jednoduse vymyslel ze musim zaplatit osm set dolaru za tyden za pobyt a fotografovani ve vesnici. Jinak to nemam povolene. Samozrejme tato vyhlaska neexistuje a ani na ni nema pravo,o tom pripadne rozhoduje rada starsich a i ta jiz podleha mistnim predpisum regionu rio santiago. Takze po nekolika nesmyslnych hovorech s nacelnikem a spol,kteri stejne chteli jen podryt Joseho cinost. Na nasi strane mame ovsem radu pratel a hlavne znam vice starych indianu,kteri za mnou stoji,takze ujistili nacelnika ze to vse odvola,nebot na to nema pravo. Pro vsechny pripady jsme dostaly od Joseho pribuzneho,guvernera celeho regionu oficialni garanci pro vstup do vesnic. Takto nas provazeli problemy na zacatku ktere se trochu vyhrotily,ale mame stale za sebou prevahu dobrych lidi z vesnice a vlivnych rodin. Napadlo by vas ze budete v pralese bojovat s byrokracii a papiry? No kdyz to muselo byt, tak papir jsme poridily...

Po dalsich nekolika problemech pokracujeme se stavbou pece.

Zaklad je jiz hotovy,udelali jsme ho z cemento-piskovych cihel co byli, a bratr leonel vyrobil pred mym prijezdem asi 1300 hlinenych cihel na stavnu samotne pece. Bude to poprve ,ale podobne pece jiz v sousedstvi funguji,tak snad to bude slapat.

Navstivil jsem dve vesnice,jednu novou kde se udalo vyroci zalozeni samozrejme s fotbalem,jak jinak... U nas sem tam navstivim nejake rodiny,hlavne stare indiany s tema si hrozne rozumim,teda ja jim vubec nerozumim,musi mi to nekdo prekladat do spanelstiny,ale to je prave ono,ti jsou uplne jinde,mentalne i moralne navysi a setkani s nimi je vice nez obohacujici, to jsou Ti co pamatuji stare casy zpusob zivota. Mimochodem nase sezeni stale funguje,a hlavne mame nasi kanoi kterou jsme pred rokem poridilia slape skvele,prave s ni jezdim do treti vesnice od nas kde je centrum nakupu i internet,kde se mohu pripojit. Kluci z domova i rodina se podili na stavbe pece ,takze to pujde relativne rychle. Samozrejme odmena ve forme snidane-studene rybi vody ci kureci vody,masa s bananem me nemine. Jinak mame ovsem stravu vice nez ok,napriklad vcera jsme meli kus krokodyla s ryzi...sakrblee! Nastesti na siestu a praci na peci mam k dispozici caro,tedy obilne cafe,no a susenky sem tam sezenu,jinak nepracuju.

 

Jedna z klidnych casti vesnice,kam obcas zajdu na navstevy, v nasi ulicce

se jiz tento klid vytratil...

 

 

—————

Zpět